Schaatsmarathon wedstrijden op natuurijs

Schaatsmarathon wedstrijden op natuurijs

6 december 2010 Uit Door admin

Afgelopen week was Nederland in de ban van het winterweer. De eerste marathonwedstrijden op natuurijs werden verreden, dus het was een drukke week voor de Genemuidense marathon schaatsster Erna Last – Kijk in de Vegte en haar team MK Basics-Palet schilderwerken. Maandagavond was het Noordlaren die dit jaar het voor elkaar kreeg om de eerste schaatsmarathonwedstrijd op natuurijs van het seizoen mocht organiseren. Onder grote publieke belangstelling en met veel aandacht van radio, tv en schrijvende pers reden de dames hun rondjes.

Toen er een kopgroep van elf dames ontstond, zat Erna met twee ploeggenotes goed vertegenwoordigd in de kopgroep. Halverwege koers zette de kopgroep het peloton op een ronde en toen Mireille Reitsma en Sandra ‘t Hart (beiden MK Basics-Palet schilderwerken) het opnieuw probeerden kregen ze nog twee dames mee en pakten opnieuw een ronde voorsprong Deze vier dames gingen dan ook uitmaken wie zich winnaar mocht noemen van de eerste marathon op natuurijs. Sandra ‘t Hart kwam als eerste over de finish, maar werd door de jury teruggezet naar een derde plaats, wegens niet reglementair over de finish komen. Sandra had haar schaats niet in contact met het ijs. De verbazing en teleurstelling voor de MK Basics-Palet schilderwerken ploeg was groot.

Donderdagavond was de tweede wedstrijd in Veenoord. Een wedstrijd om snel te vergeten op een speedway baan met slecht zacht ijs en bochten die niet liepen. Opnieuw een kopgroep met 13 dames die een ronde pakte en opnieuw drie dames van de MK Basics-Palet Schilderwerken hierbij. Wieteke Cramer werd hier vierde en Erna Last – Kijk in de Vegte kwam in de laatste bocht ten val. Vrijdagavond was het Haaksbergen waar gereden werd. Opnieuw een zeer aanvallende MK Basics-Palet schilderwerken ploeg, maar op het snelle ijs was het niet mogelijk om uit de greep van het peloton te blijven. Het werd een massa sprint, waar Erna Last – Kijk in de Vegte haar ploeggenote Wieteke Cramer naar voren bracht en de sprint voor haar aantrok. Met nog 300 meter ging Erna eraf en moest Wieteke het afmaken. Dit deed Wieteke dan ook op een voortreffelijke wijze en sprintte glorieus naar de eerste echte overwinning op natuurijs voor de MK Basics-Palet schilderwerken schaatsploeg. Het was een mooie overwinning mede door het goede ploegenspel die avond.

Zaterdagavond werd er nog de zevende wedstrijd verreden in de KNSB KPN Marathon Cup competitie in Enschede. Ondanks dat het de vierde wedstrijd in één week was ging het supersnel, in een gemiddelde van 43,5 kilometer werd de wedstrijd in 33 minuten verreden. Hier was Mireille Reitsma de beste dame van de ploeg met een achtste plaats. Voor meer informatie van de MK Basics-Palet schilderwerken marathonschaatsploeg zie www.schaatsmeiden.nl Eerst van de week bij komen van een intensieve en drukke schaatsweek, want zaterdagavond staat Breda op het programma en zaterdag 18 december is Amsterdam aan de beurt.