Erna wint Essent cupmarathon Amsterdam

Erna wint Essent cupmarathon Amsterdam

1 november 2008 Uit Door admin

AMSTERDAM – STG Eendracht-lid Erna Kijk in de Vegte pakte haar eerste overwinning in de Essent Marathon schaatscup. Ze bleef Chris Witty en Carla Zielman voor. Erna ging er vlak na de schifting vandoor, en werd door niemand meer achterhaald. Marleen Elstgeest probeerde het, Sigrid Plender ook. Maar niemand kon Erna meer inrekenen. Een mooie beloning voor de aanvalslust die we van Erna bij veel marathons zien. Een pracht zege. Feest in Genemuiden bij STG de Eendracht. Chris Witty maakte het succes van de Landjuweel-ploeg compleet door de sprint van de groep te winnen, nipt voor Carla Zielman die derde werd.

Erna, die in oktober acht wedstrijden had gereden voor de KNSB Cup competitie, en met een constant seizoen bezig was, steeds eindigen bij de eerste twintig, stond zaterdag aan de start in Amsterdam op de JaapEden kunstijsbaan. Deze enige open kunstijsbaan in Nederland, waar de weersomstandigheden vrij spel hebben maken de wedstrijden altijd extra zwaar. Zo was het ook zaterdagavond, met natte, koude en winderige weersomstandigheden werd het een marathon voor de dames met uithoudingsvermogen.

In de wedstrijd over zestig ronden had Erna al twee keer geprobeerd weg te komen, maar het peloton bleef kompleet tot vijftien ronden voor het einde, want dan wordt er gesprint en blijven er twintig dames over die de finale rijden. Erna zat hierbij goed van voren en ging zonder veel moeite de finale in. Met nog vijftien ronden te gaan is het dan kijken wie zitten er nog bij en je kansen inschatten. Erna Kijk in de Vegte, als niet echte sprintster, wist al ze wat zou willen dan moest ze proberen uit de groep weg te schaatsen. Met nog acht ronden op het bord probeerde het Erna en schaatste uit de groep weg en kreeg zomaar 100 meter te pakken. De achtervolgende groep reageerde haast niet, want er was nog een dikke 3.000 meter te gaan. Erna Kijk in de Vegte rook haar kans en luid aangemoedigd door het talrijke publiek kreeg ze een maximale voorsprong van een halve baan. Toen de achtervolgende groep doorkreeg dat de voorsprong te groot was en de achtervolging ingezet werd was het al te laat.

Erna was dit keer zo sterk dat niemand haar meer terug kon halen en solo over de finish ging. De eerste overwinning bij de dames marathonschaatsen op het hoogste landelijk niveau. Het succes voor de Landjuweelploeg werd nog groter toen Chris Witty de sprint van de achtervolgers wist te winnen.
Carla Zielman werd derde. Carla was even in de overtuiging dat ze daarmee haar eerste overwinning verspeelde. ,,Ik baalde echt, dacht dat ik me door Witty had laten verrassen en daarmee de zege had misgelopen’’, bekende Carla na afloop. Het was haar even ontgaan dat Kijk in de Vegte er al vandoor was. ,,Ik was zelf even weg geweest, en kwam halfdood weer terug in het peloton. Op dat moment is Erna weggereden, en dat heb ik dus even gemist.’’

Zaterdagavond is de tweede wedstrijd in de Essent Cup competitie in Assen. Alle wedstrijden voor de Essent Cup zijn zaterdagsavonds live te volgen op de website van de KNSB, www.knsb.nl en later in een samenvatting bij SBS6sport.