Erna wint eerste KNSB Super Prestige Marathon

Erna wint eerste KNSB Super Prestige Marathon

15 december 2011 Uit Door admin

FLEVONICE BIDDINGHUIZEN – Afgelopen donderdag 15 december 2011 was het een superdag voor de marathon schaatssters van de MKBasics-Palet Schilderwerken schaatsploeg. Beide wedstrijden op de 5 kilometer ijsbaan van Flevonice werden gewonnen door de MKBasics-Palet Schilderwerken schaatssters, Erna won de marathon en Mireille de 5 kilometer op tijd.

‘s Middags om 13.00 uur stonden er ruim 50 dames aan de start voor de eerste wedstrijd in de KNSB Super Prestige marathon competitie, een competitie over drie wedstrijddagen. De wedstrijd werd vanwege de zware weersomstandigheden ingekort van 11 naar 9 ronden van 5 kilometer. Regen en harde wind teisterden het dames schaatspeloton de gehele wedstrijd. Dat dit omstandigheden zijn waar Erna Last-Kijk in de Vegte zich het best thuis voelt zou gedurende de wedstrijd wel blijken. Er werd door de MKBasics-Palet Schilderwerken veelvuldig aangevallen om de wedstrijd nog harder te maken.

Uiteindelijk bleef er met nog drie ronden te gaan, een kopgroep over van 9 schaatssters. Hierbij zat van de MKBasics-Palet Schilderwerken ploeg Sandra, Mireille en Erna. Om beurten werd er gedemarreerd, maar niemand kwam echt weg. Toen met nog een 1,5 kilometer te gaan Mireille Reitsma werd teruggepakt en de kopgroep recht op ging staan, probeerde Erna Last-Kijk in de Vegte het nog een keer. Tegen de stormachtige wind in sloeg ze een gaatje van 100-150 meter, en toen was het alleen maar zo hard mogelijk door schaatsen. Op de finish hield ze 60 meter over en won zo deze eerste KNSB Super Prestige marathon. De eerste overwinning weer na haar laatste zege in Zweden in 2009.

Om 17.00 uur schaatsten de dames nog een individuele tijdrit (1 ronde) over 5 kilometer. Deze tijdrit werd gewonnen door Erna’s ploeggenote Mireille Reitsma. Erna Last-Kijk in de Vegte schaatste hier naar een derde plaats op 12 seconden van Mireille, een bevestiging dat in goeden doen bent.

Aan het einde van de dag werd het algemeen klassement opgemaakt, want deze competitie wordt op tijd verreden en niet op punten, hierin staat Erna Last-Kijk in de Vegte eerste, gevolgd door haar ploeggenote Mireille Reitsma op 8 seconden. In het ploegenklassement staat de MKBasics-Palet Schilderwerken ook eerste. Een super dag voor de ploeg en te meer een bevestiging dat de dames op natuur ijs en onder zware omstandigheden het best presteren. Aanstaande donderdagmiddag is de tweede wedstrijd in de KNSB Super Prestige competitie, opnieuw op het ijs van Flevonice in Biddinghuizen, met een marathon over 40 kilometer en een ploegen tijdrit, Erna Last-Kijk in de Vegte zal dan in het groene KNSB leiderspak van start gaan.