STGers schaatsen collectief Alternatieve Elfstedentocht op Weissensee (Oostenrijk) uit.

STGers schaatsen collectief Alternatieve Elfstedentocht op Weissensee (Oostenrijk) uit.

26 januari 2010 Uit Door admin

26 januari 2010 -Dinsdagmorgen om zeven uur stonden een 10 tal schaatsers van STG “De Eendracht” uit Genemuiden aan de start voor hun tocht van 200 kilometer, De Alternatieve Elfstedentocht, op de Weissensee. Het waren Klaas Jan Barneveld, Jaap Beens, Hans van den Berg, Peter Kuiper, Arend-Jan Kloosterman, Willem de Lange, Jan Last, Henk-Jan Last, Jan Jaap Naberman en Johan Wentink die bij windstil weer en een acht graden onder nul in het donker verdwenen voor hun Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Het zou geen gemakkelijke tocht worden deze dag, want er was sneeuwval voorspeld en het zou de gehele dag een vijf, zes graden vriezen. Toch gingen de schaatsers van STG “De Eendracht” voortvarend van start.

Om elf uur hadden de schaatsers er al een tachtig kilometer opzitten. Maar toen begon het echter te sneeuwen, dat was voor Good Old Jaap Beens het sein om ermee te stoppen, zeker daar hij ook last kreeg van de ogen en het zicht steeds slechter werd. Door de sneeuwval werd de ijskwaliteit er niet beter op en waren de scheuren in het ijs steeds slechter te zien. Hiervan werd Arend-Jan Kloosterman het slachtoffer, hij kwam met zijn schaats in een grote scheur en het ijzer van de schaats stond krom onder de schaatsschoen, helaas was verder schaatsen niet meer mogelijk en zo moest Arend-Jan Kloosterman na ruim 100 kilometer de strijd staken. De acht overgebleven schaatsers reden eendrachtelijk hun ronden (20 kilometer) op zowel dit keer het grote als het kleine meer van de Weissensee. Iedere keer als ze langs de verzorgingspost van STG “De Eendracht“ kwamen werden ze voorzien van warm drinken en eten om zo de strijd toch maar vol te houden. Het begon middags steeds harder te sneeuwen met gevolg dat de snelheid er bij de schaatsers steeds verder naar beneden ging. Echter door als groep van acht STG `De Eendracht` schaatsers bleef men collectief en eendrachtelijk bij elkaar, om zo met z´n allen te proberen de 200 kilometer vol te maken.

Rond de klok van vijf uur was het na ruim tien uur te hebben geschaatst uiteindelijk dan zover. Op één rij en de armen allemaal de lucht in kwamen ze gezamenlijk over de finish. Het was voor Klaas Jan Barneveld, Hans van den Berg, Peter Kuiper, Willem de Lange, Jan Last, Henk Jan Last, Jan Jaap Naberman en Johan Wentink een geweldige prestatie om onder deze omstandigheden de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk uit te schaatsen. Het onthaal was dan ook groots bij de finish voor deze schaatskanjers.