Schaatsers rijden Aternatieve Elfstedentocht op Weissensee uit

Schaatsers rijden Aternatieve Elfstedentocht op Weissensee uit

30 januari 2013 Uit Door klaasjan

Dinsdagmorgen om zeven uur stonden een 11 tal schaatsers van STG “De Eendracht” uit Genemuiden aan de start voor hun tocht van 200 kilometer, De Alternatieve Elfstedentocht, op de Weissensee. Het waren  Jaap Beens,  Arend-Jan Kloosterman, Henk-Jan Last, Sanneke Naberman, Johan Wentink, Klaas-Jan Barneveld, Kor van ’t Slot, Wilbert van ’t Slot, Jaap Doldersum, Hans van de Berg en Esther Naberman-Oosterbroek die bij windstil weer en 9 graden onder nul in het donker vertrokken voor hun Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk.

Jaap Doldersum onderweg naar zijn eerste 200km

Jaap Doldersum onderweg naar zijn eerste 200km

Het zou geen gemakkelijke tocht worden deze dag, ondanks dat het zonnetje de gehele dag scheen, maar het natuurijs is op diverse plaatsen heel slecht met veel grote scheuren. Toch gingen de schaatsers van STG “De Eendracht” voortvarend van start. Om elf uur hadden de meeste schaatsers er al een tachtig kilometer opzitten. Er moesten 24 ronden geschaatst worden van 8,33 kilometer op het kleine meer. Sanneke Naberman stapte af na 83 kilometer. Iedere keer als ze langs de verzorgingspost van STG “De Eendracht“ kwamen, met Ans en Jan Jaap Naberman de gehele dag op het ijs,  werden ze voorzien van warm drinken en eten om zo de strijd toch maar vol te houden.

Na 100 kilometer had Good Old Jaap Beens zijn doel bereikt en deed de schaatsen uit met een tevreden gevoel, gelukkig alles nog heen en niet één keer gevallen. Ook Esther Naberman-Oosterbroek stopte bij 100 kilometer. Wilbert van ’t Slot stapte na 158 kilometer van het ijs. Om half drie was het Hans van de Berg die als eerste de 200 kilometer vol had, gevolgd door Henk-Jan Last die ook nog wist te finishen voor 3 uur. De andere STG “De Eendracht” schaatsers, Johan Wentink, Klaas-Jan Barneveld, Kor van ’t Slot, Jaap Doldersum en Arend Jan Kloosterman volbrachten deze Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk, door 200 kilometer te schaatsen. De één wat meer vermoeid dan de ander, maar allemaal heel voldaan. Want de Alternatieve Elfstedentocht, 200 kilometer schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk blijft een sportieve prestatie van formaat. Het onthaal was dan ook groots bij de finish voor deze schaatskanjers.

Jan-Jaap Naberman had afgelopen vrijdag al de Alternatieve Elfstedentocht geschaatst en deed de 200 kilometer in ruim 9 uur, maar de omstandigheden waren toen ook aanzienlijk slechter.

Voor meer foto’s van de tocht Klik hier