Ondanks slechte voorspellingen toch nog de nodige kilometers gemaakt.

Ondanks slechte voorspellingen toch nog de nodige kilometers gemaakt.

25 januari 2007 Uit Door admin

2007 Weissensee/Genemuiden – Ondanks de afgelaste evenementen op de eerste dagen van het programma werd er door een grote groep leden van de STG “de eendracht” afgereisd naar de Weissensee in Oostenrijk. Het “kleine meer” waar toch al voldoende ijs in lag om te kunnen schaatsen, was door de vele sneeuwval niet meer geschikt om te schaatsen en omdat het “grote meer” nog voor een groot deel open lag kon hierop ook nog niet geschaatst worden. Toen er op vrijdag het bericht kwam dat ook voor de komende week alle evenementen werden afgelast was dit een grote domper voor alle schaatsliefhebbers.

De vele sneeuwval die het “kleine meer” onbegaanbaar maakte, zorgde er in het “grote meer” voor dat er een dunne laag sneeuwijs ontstond. Door een aantal dagen stevige vorst ontstond er toch een voldoende dikke ijsvloer, waarin de eerste dagen aan de rand van het meer op een baantje van 500 meter (die ook door onze leden mede werd geveegd) al de nodige ronden konden worden gereden.

In de volgende dagen ging ook de ijsmeester aan het werk op het meer waar in de loop van de week een baan van 8 km ontstond, die in de eerste dagen voor schaatsers die thialf gewend zijn, lastig was om op te schaatsen. Maar omdat het ijs per dag beter werd (door het werk van de ijsmeester en ook de schaatsers aan het ijs gewend raakten) kon er toch goed geschaatst worden. In de volgende dagen werd er dus s’morgens op tijd opgestaan, om onder zeer goede weersomstandigheden toch de nodige kilometers te schaatsen. Vanwege het ontbreken van de officiele evenementen, werd er op donderdag door de schaatsers afgesproken om de laatste vrijdag om 9 uur op het ijs te stappen om een 100 km te gaan schaatsen.

Vrijdag om 9 uur stonden Roel Doldersum, Jan Last, Willem de Lange, Tijmen van Steeg en Klaas-Jan Barneveld in de hal bij het appartement klaar om toch nog een soort van Alternatieve Elfstedentocht te rijden. Na twee ronden geschaatst te hebben, sloot ook Peter Kuiper zich bij de groep aan en ontstond er mede door de aanwezige verzorging van de medereizigers, door al deze mensen wel 100 km of meer geschaatst. Ook Jaap Beens die de vorige dag al 100 km had gereden, waagde zich bevrijd van de druk, later nog op het ijs om nog weer de nodige ronden te schaatsen. Ook Jaap Doldersum die een ronde mee wou rijden op zijn klapschaatsen, kwam na een ronde tot de conclusie dat er op natuurijs, net als vele andere schaatsers toch makkelijker te rijden was op de z.g.n. Almgrens/salomon schaatsen. Daarom ging hij direkt naar de winkel om een paar van deze te halen, waarna hij met deze schaatsen niet meer van het ijs af te slaan was.

Zo werd er na deze week, waar ook naast het schaatsen voldoende te doen was, door iedereen toch nog met een goed en voldaan gevoel terug gereisd naar Nederland en kan er terug gezien worden op een mooie en gezellige week in de Oostenrijkse sneeuw.

Wilt u de geel, wit, blauwe kleuren van STG De Eendracht duidelijk in beeld zien, klik dan op onderstaande link. “NOS – De schaatsmarathon op de Weissensee”