Erna Last-Kijk in de Vegte ook sterk op Nederlands natuurijs

10 februari 2012 Uit Door admin

STEENDAM/ELBURG/EMMEN Na anderhalve week Weissensee heeft de Genemuidense marathonschaatsster Erna Last-Kijk in de Vegte (MKBasics-Palet Schilderwerken schaats marathonploeg)  een drukke en succesvolle week achter de rug op het Nederlandse natuurijs.

Het begon allemaal afgelopen dinsdag met De Ronde van Duurswold in Steendam (Groningen). De eerste semiklassieker op natuurijs over 60 kilometer met een keurige 7e plek, en Mireille Reitsma tweede. Een dag later was het KPN Nederlands Kampioenschap marathon natuurijs in Emmen. Een mediaspektakel van de eerste orde. Daar de marathon ploeg op het vakantiepark aan het parcours sliep, was de NOS Studio Sport er om 7 uur morgens al bij de ploeg om tv opnames te maken van het ontbijt, pannenkoeken eten.

De wedstrijd werd gedicteerd door de dames van MKBasics-Palet Schilderwerken, met als resultaat dat ploeggenote Rixt Meijer als tweede eindigde. Samen was ze met Yvonne Spigt vooruit, maar kwam helaas ten val. Erna finishte in de achtervolgende groep als 10e. Donderdag was er de semiklassieker Ronde van Skarterlân Marathon in Goingarijp (Friesland). Hier maar een 16 tal dames aan de start, maar wel een mooie wedstrijd, waarbij uiteindelijk een kopgroep ontstond van 5 dames met Erna hierbij. In de eindsprint kwam Erna Last-Kijk in de Vegte als derde over de finish. Vrijdagmorgen vroeg was er de Klassieker Veluwemeertocht op het veluwemeer bij Elburg 60 kilometer. Hier reed de MKBasics-Palet Schilderwerken ook een sterkte wedstrijd. Met alle vier dames in de eerste groep, probeerden de MKBasics-Palet Schilderwerken dames om beurten weg te komen uit de groep. Echter steeds werden ze weer door de kopgroep terug gepakt. Uiteindelijk moest een lange sprint de winnares aanwijzen. Dat is niet zo  moeilijk dit jaar, opnieuw won Foske Tamar van der Wal, haar twintigste overwinning van dit jaar, met Mariska Huisman op plaats twee en Erna Last-Kijk in de Vegte wist opnieuw beslag te leggen op de derde plaats. Een klasse prestatie in zulk een zware natuurijs klassieker.

Ondertussen staat Erna Last-Kijk in de Vegte op een keurige tweede plaats in het algemeen klassement van de KNSB natuurijswedstrijden op Nederlands natuurijs. Zaterdag en zondag even rust nemen en bijkomen van alle inspanningen, want aanstaande maandag staat de Klassieker Ronde van Maasland al weer op het programma. Dinsdag is het vertrek gepland naar Zweden, waar de laatste twee schaats marathon wedstrijden worden verreden in de KPN Natuurijs Grandprix competitie. Donderdag 16 februari een wedstrijd op het meer van Falum (Zweden) over 80 kilometer en zaterdag 18 februari de Finale KPN Natuurijs Grandprix, een wedstrijd over 100 kilometer.

Erna: ja drukke tijden zijn het, maar als je goede uitslagen schaatst voel je de pijn niet zo, alleen nog maar top 10 plaatsen behaald op natuurijs, maar ben nu wel even helemaal leeg. Proberen weer op krachten te komen want in Zweden wil ik ook met de besten mee, we zullen wel zien, ik heb er in ieder geval heel veel plezier en zin in en de sfeer binnen de ploeg en begeleiding is super.

Bron: Genemuiden Actueel