Erna Last-Kijk in de Vegte 8e tijdens Weissensee Elfsteden

Erna Last-Kijk in de Vegte 8e tijdens Weissensee Elfsteden

5 februari 2012 Uit Door admin

TECHENDORF, OOSTENRIJK – De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk werd afgelopen zaterdag verreden onder Siberische toestanden. Met een gevoelstemperatuur van min 25 graden, een harde wind en veel stuifsneeuw, werd het een ware slijtageslag. De Genemuidense Erna Last-Kijk in de Vegte (MKBasics-Palet Schilderwerken dames schaatsmarathon ploeg) stond met nog 60 andere dames om 08.15 uur aan de start.

De wedstrijd over 200 kilometer kwam maar langzaam op gang. Dat was mede het gevolg van de Siberische weersomstandigheden. Het werd een ware slijtageslag, waarin steeds meer schaatssters aan de achterkant van het peloton afvielen. Na een 150 kilometer waren er nog maar 20 dames in de strijd, ook Erna Last-Kijk in de Vegte zat hier met twee ploeggenotes nog bij. Toen met nog 30 kilometer te gaan het tempo werd opgeschroefd, bleven er nog 12 dames over. De laatste 30 kilometer probeerden de dames van MKBasics-Palet Schilderwerken ploeg om beurten weg te komen, echter iedere keer werd alles weer teruggepakt, zodat de 12 dames gezamenlijk naar de finish schaatsten. De sprint werd gewonnen door Carla Zielman, gevold door Mariska Huisman en Elma de Vries.

Erna Last-Kijk in de Vegte kwam als 8ste over de finish. Bij de finish werden de schaatssters direct ingepakt in een warmhouddeken, wat zeker geen overbodige luxe was. Van de 60 gestarte dames finishten er uiteindelijk maar 14. Erna: het was zo koud en zwaar dat ik in de laatste ronde niet eens meer goed kon nadenken, laat staan er nog een echte sprint van maken. Zulk een zware omstandigheden heb ik nog niet eerder meegemaakt op de Weissensee, de afstand 200 kilometer is al zwaar en een hele afstand, maar de weersomstandigheden waren vandaag ook nog bar en boos. Toch kijk ik terug op een geslaagde week Weissensee, 9e in de Aart Koopman Memoriaal, in de ploegenachtervolging eerste, tweede bij het Open Nederlands Kampioenschap en 8ste in de Alternatieve Elfstedentocht. Wat de komende week nog zal brengen is nog even afwachten, eerst maar herstellen van deze inspanningen, en mogelijk komende week het NK op natuurijs in Nederland en mogelijk een aantal klassiekers. En we hopen natuurlijk op de Echte Elfstedentocht.

BRON: Genemuidenactueel