Contin en Thomas domineren eerste baanwedstrijd in Genemuiden

Contin en Thomas domineren eerste baanwedstrijd in Genemuiden

26 april 2006 Uit Door admin

26 april 2006 – Alexis Contin heeft vanavond in Genemuiden de eerste aflevering gewonnen van de baancompetitie voor senioren. De 19-jarige Fransman triomfeerde ogenschijnlijk gemakkelijk op alle drie afstanden: de 500 en 1500 meter en de 10 km puntenkoers. Jan van Loon uit Haule werd tweede in de puntenkoers en eindigde in het dagklassement ook op de tweede plaats. Michel Mulder uit Zwolle, tweede op de 500 m, werd derde in het klassement, zijn broer Ronald vierde. Bij de vrouwen zegevierde de Australische Angeline Thomas op alle afstanden (500 en 1500 m en 5 km puntenkoers). Als tweede in het klassement eindigde Anniek ter Haar uit Dedemsvaart (2e, 3e en 2e), als derde Carin Ketellapper uit Wolvega (3e, 2e en 4e).

De broers Mulder waren achter Contin de snelste Nederlanders op de sprint. “De snelheid is er gelukkig nog,” aldus Michel Mulder, die goed is hersteld van een scheenbeenoperatie afgelopen winter. De broers zijn naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor. Zij moeten het vooral hebben van het baanskeeleren en dan met name de korte afstanden, waarop ze ook internationaal meetellen. Michel: “Jammer dat het baanskeeleren in Nederland maar niet echt populair wil worden, terwijl het toch zo spectaculair is.”

Om het rijden op de baan te stimuleren besteedt de Skatebond Nederland er extra aandacht aan, onder meer met een uitgebreider prijzenschema. In Genemuiden kende de baancompetitie senioren in elk geval een hoopvolle start met 32 mannen, 20 vrouwen en wedstrijden van hoog niveau.

Karlo Timmerman, afgelopen weekend 11e in de skeelermarathon in Disneyland Parijs, werd tweede op de 1500 m. De 19-jarige Staphorster heeft zich ontwikkeld tot een goede allrounder met een snelle eindsprint. “De staande start moet nog beter. Daar heb ik de afgelopen tijd weinig op getraind,” aldus Timmerman, die dit seizoen een internationaal programma rijdt met het worldteam Timmerman-Powerslide met daarin ook Mark Horsten uit Haulerwijk, die 4e werd op zowel de 500 als de 1500 m, en Emiel Blauw uit Roden (3e op de 1500, 10e op de 500). Ingmar Berga uit Hoogeveen finishte als 3e op de puntenkoers en als 5e op de 1500 m. Jan van Loon, die ook een internationaal wedstrijdschema rijdt, werd 7e op de 1500 en 8e op de 500 m.

Van Alexis Contin zullen de rijders in de Nederlandse skeelerwedstrijden deze zomer verder weinig last hebben. De viervoudig wereldkampioen (marathon, afvalkoers baan en tweemaal aflossingskoers) en veelvoudig Europees kampioen (“Ik ben de tel kwijt, sorry”) kwam in Genemuiden alleen maar even langs. Hij moest zijn spullen nog ophalen in Gieten, waar hij het afgelopen schaatsseizoen heeft doorgebracht, en hij bezocht zijn Nederlandse vriendin.
Zaterdag start Contin in de World Inline Cup in Basel en 7 mei in Rennes. Het EK en WK laat hij deze zomer links liggen, want in juni of juli vertrekt hij naar Salt Lake City om zich helemaal aan het schaatsen te gaan wijden. Contin: “Ik wil niet twee maanden achterliggen op de langebaanschaatsers, als het schaatsseizoen begint. Ik wil zien hoever ik in het langebaanschaatsen kan komen. Daarom ben ik heel blij met mijn sponsorcontract van twee jaar met DSB.” Zijn ultieme doel: de Olympische Spelen in 2010.